All for Joomla All for Webmasters

Представители на Международния женски клуб - София посетиха Мездра, където тяхно дарение направи възможно осигуряване на медицинска и домашна грижа за възрастни самотни хора

За кого и как се грижи домашният помощник Катя в село Оселна, община Мездра и какъв е ефектът от посещението на екип лекари от Александровска болница в селата от региона през юни – това разказаха общинските служителите и местните жители пред представители на Международния женски клуб-София, чието дарение за фонд „Нашите родители” на фондация BCause помогна за организирането на медицинска грижа и социална подкрепа в региона.

На 25 ноември нейно превъзходителство г-жа Закия ел Мидауи – посланик на кралство Мароко в България, Хаиб Лалух – съпруг на Нейно превъзходителство, Виви Патриция от посолството на Република Индонезия в България, Василка Харито от посолството на Република Гърция в България,Мария Илиева – член на борда на Международния женски клуб – София и Радостина Атамиан от Иранския културен център посетиха община Мездра и села от региона, за да видят на място какъв е резултата от тяхната подкрепа.

Международният женски клуб-София е един от дарителите на Фонд „Нашите родители” на фондация BCause. Благодарение на осигурената от тях и от други дарители финансова подкрепа, през юни т.г. фондацията организира безплатни медицински прегледи за над 1000 души в Лютиброд, Горна Кремена, Драганица, Оселна, Вършец, Роман, Мизия и Белоградчик. От ноември пък в Оселна започна да работи домашен помощник, който да помага с къщната и дворната работа на самотни възрастни хора през зимните месеци. „Ходя у тях, мета, нося дърва, вода им нося, като ме помолят нещо да свърша, го върша. Ходя да им пазарувам, говорим си. Ей сега закъснях, че имах да простра”, разказа Катя, която помага на няколко души в Оселна. В селото живеят около 400 души, но няма аптека, а магазинът е един. „Кюмюр ми донесе, до кооператива ходи, че сме далечко – ей ги 5 километра по баира. Добра е, слуша много”, каза баба Ангелина – една от възрастните жени, за които се грижи Катя. Надка и Александър пък разказаха за лекарските прегледи през лятото. „Изключително съм доволна, че някой се сети за това село и го посети. Лекарите бяха много добри, много съм благодарна”, каза Надка, а Александър добави, че още щом са го прегледали, лекарите са го пратили за болнично лечение. „Ако не бях отишъл, досега да съм свършил. Проблеми със сърцето, с дробовете... Една седмица бях там в отделението, инжекции, смениха ми лекарствата, на крака ме изправиха. Да са живи и здрави тези хора, много ми помогнаха, благодарение на тях сега съм жив”, каза той.

„Имате подкрепа в мое лице за проекта в община Мездра и региона, защото тази инициатива е много важна. Малко са организациите, които имат програми, свързани с грижа за възрастните хора”, каза Mария Илиева, член на Борда на Международния женски клуб. „Радвам се, че Международният женски клуб реши да подкрепи тази ценна кауза, наистина се надявам, че ще продължим подкрепата си и догодина”, допълни тя.

Представителите на Международния женски клуб  бяха посрещнати в сградата на Общинската администрация в Мездра с пъстра програма от стихове, танци и песни, изпълнена от малчуганите от Детска градина „Мир“ в града. След поднасянето на подаръци от децата, гостите разговаряха с кмета на общината Генади Събков. „Радвам се, че проектите, които подкрепяте, са истински, смислени, променят човешки животи и хората наистина ги оценяват. Защото е важно да помогнеш на някого, без да накърниш човешкото му достойнство”, каза той.

----------------------------------
Pin It

Банкова сметка

IBAN: BG15 UNCR 70001522604629
BIC: UNCRBGSF
Банка: Уникредит Булбанк
Име: Фондация ''БИКОУЗ в помощ на благотворителността''

 

 

 

Search