All for Joomla All for Webmasters

През 2021 даренията в мрежата на Transnational Giving Europe отново бележат ръст

Общо малко над 30.6 милиона евро са дарени за друга страна през 2021 година в държавите, членуващи в мрежата за трансгранично дарителство в Европа TGE. Дарителите са почти 11 хиляди и те са дарили с 8% повече в сравнение с 2020, като даренията за каузи, несвързани с Covid-19, са удвоени (ръст 108%).

Transnational Giving Europe е мрежа от фондации-партньори в 19 европейски държави, която улеснява даренията с данъчни облекчения от граждани от една европейска държава към благотворителни организации в друга държава. TGE се използва масово от възпитаниците на университети и поддръжниците на културни институции, от големи национални и световни организации. Мрежата имаше значима роля за подпомагането на набирането на средства за овладяване на последствията от Covid-19 от организации като Фондацията на ООН.

През 2021 най-щедри презгранични дарители са в Швейцария, Великобритания, Германия, Франция и Белгия. Най-много дарения от чужбина са получили организации в Белгия, Великобритания, Франция, Италия и Швейцария.

tge donations2021

Даренията по сектори: 35% от всички дарения са били предназначени за образователни организации, следва ги здравият сектор с 30%, екологичните организации са получили  12%, за културно наследство са 10% от даренията, социалният сектор има дял от 8%.

TGE donations 2021

През 2021 година две от одобрените 6 български организации са получили дарения в размер на 6912 евро от Германия и Великобритания. Трима български дарители са направили дарения към получатели в Белгия.

За да получавате дарения от друга държава в TGE, трябва само да насочите дарителите си в европейските държави към местната фондация-членка. Данъчните облекчения са значим фактор за по-големи дарения и влияят върху решението на дарителя за размера на дарението. От 2020 година TGE поддържа и платформа, в която лесно могат да се даряват и по-малки дарения. Изисква се предварително одобрение за организацията, което е безплатно. Формуляр за кандидатстване и повече информация ще намерите тук.

----------------------------------
Pin It

Банкова сметка

IBAN: BG15 UNCR 70001522604629
BIC: UNCRBGSF
Банка: Уникредит Булбанк
Име: Фондация ''БИКОУЗ в помощ на благотворителността''

 

 

 

Search