All for Joomla All for Webmasters

Нашите родители: Подаръци от време за баба Мехрема от Драгиново

baba mehremaБаба Мехрема позна своите посетители.

Това бяха момчетата от читалищния театър и бяха идвали  да разнасят пакети с хуманитарна помощ след благотворителни представления.  

Деветдесетгодишната жена се подпря на бастуна си,  отправи умилен поглед към младежите и с характерния си тънък глас занарежда:

„Какво пак носите? Да сте ми живи! То, ей тъй елате,  да ви се порадвам… Ама то на стар човечец каквото му подадеш, все е хаир. Па най-много ми е драго дето сте ме навъртели, та да се напълни душата ми, кат ви гледам млади и силни!”

Старицата разказва, че мъжът ѝ и двамата ѝ синове рано са напуснали този свят. Та сама стои на пейката, поглежда дали някое внуче ще припне към дървените порти да каже как е дъщеря ѝ, която бере малини по полетата на Европа. После се сеща да напомни на момчетата как някогашният живот в следвоенните години е бил пълен с мизерия и несгоди.

draginovo nr 4

„Постойте, не бързайте, чакайте да ида вкъщи да ви почерпя с бонбони” - засуети се баба Мехрема.

„Трябва да тръгваме” – отвърнаха младежите. - Има още много пакети да разнасяме. Над сто са възрастните хора на осемдесет и повече години в нашето село. Добре че сутринта от Кметството помогнаха, та с камиона са обиколили горната махала. Пак ще дойдем да се видим, бабо, хем да ни разправяш за едно време. И да не забравиш, че в събота ще дойде лекар в читалището, да преглежда възрастните хора. Хайде, остани си със здраве.”

draginovo nr 4

Старата жена сложи ръце една върху друга, впери премрежен поглед към тръгващите младежи и занарежда молитви на благодарност, примесени с трогателни благословии за дарителите. Момчетата  поеха към колите, където бяха натоварили пакетите с хранителни продукти и почистващи препарати. Юнският ден вече преваляше и планински ветрец лъхна свежест в подранилите летни горещини. На запад слънцето клонеше към родопските ридове, сякаш отмаляло от дългия си път.

Достигнали достолепна възраст, най-възрасните хора в Драгиново получиха внимание и уважение, освен хуманитарна помощ.

draginovo nr 1

Проект „За бабите и дядовците ни – с любов и грижа” на Народно читалище „Методий Драгинов-1936”  се изпълнява със средства от фонд ”Нашите родители” на фондация BCause.

До този момент проектът е обхванал 117 възрастни хора. Толкова са и раздадените пакети с хуманитарна помощ. 

Проведени са и медицински консултации, а в бъдеще предостоят и още.

Инициативата се реализира в партньорство с Кметство Драгиново и доброволци.

----------------------------------
Pin It

Банкова сметка

IBAN: BG15 UNCR 70001522604629
BIC: UNCRBGSF
Банка: Уникредит Булбанк
Име: Фондация ''БИКОУЗ в помощ на благотворителността''

 

 

 

Search