All for Joomla All for Webmasters

Дарителска програма осигури профилактични прегледи на деца в община Мездра

През април и май 2017 г в община Мездра бяха проведени профилактични здравни прегледи на повече от 630 деца на възраст от 5 до 10 години. В скрининга взеха участие специалисти, до които децата от Общината имат затруднен достъп – офталмолог, ортопед и психолог. 

Проектът "Достъп до здраве" е резултат на съвместната инициатива на Фондация BCause и община Мездра и е финансиран от Международен женски клуб - София. Прегледите бяха осъществени от специалисти от УМБАЛ Александровска, благодарение на дългогодишното партньорство на Фондация BCause с Фондация "Направи добро - Александровска".

В прегледите взеха участие трима студенти по медицина, от стипендиантската програма "Готови за успех" на Фондация BCause за подкрепа на сираци и полусираци с отличен успех. Те имаха възможността да научат повече и паралелно с това да са в помощ на специалистите. След приключване на прегледите получихме множество позитивни отзиви от самите деца, от родители, специалисти и местна власт.

Извършването на подобен скрининг за децата от цяла община е уникално в последните години, още повече, че в случая е финансиран от недържавна институция. Децата стигат до подобни специалисти едва когато вече е налице сериозно отклонение от нормата, когато намесата на специалистите е трудна. За всички насочени към специалисти деца, прогнозата е много добра, поради избраната възраст – когато най-лесно може да се повлияе. Изключително сме благодарни на Международния женски клуб - София, че ни подкрепи в това начинание.

Резултатите

Психологически скрининг
В рамките на проекта първоначално беше направено предварително тестуване на 405 подадени от Общината и учебните заведения деца на възраст от 5 да 10 години, чиито родители са били съгласни. От попълнените 405 анкети специалистите установиха 54 (13%) случая на абнормно поведение, като по време на скрининга бяха направени  33 доброволни консултации на децата и техните родители (61% от установените отклонения).
Бяха проведени консултации с родители на деца, които нямат отклонения в поведението. Родителите имаха нужда да обсъдят въпроси, свързани с предстоящи промени, започване на училище и други.
Бяха проведени консултации и 12 специалисти - учители и директори от детските градини и училищата.
    
Прегледи от офталмолог
В рамките на скрининга бяха прегледани 627 деца от училищата и детските градини. При 248 (39%) от децата е установена нужда от допълнителни очни прегледи за поставяне на очила, а при 5 – за коригиране на кривогледство. След приключване на прегледите в съответното учебно заведение, списъкът с имената и откритите отклонения при децата бе предаван на персонал на заведението, с цел да бъде предоставен на родителя на детето или личния лекар. В отделни случаи бе провеждан разговор с родителите.
    
Прегледи от ортопед
В рамките на скрининга бяха проведени прегледи на 627 деца, като в почти 14% от случаите се установиха състояния, нуждаещи се от последващи действия – сколиози, плоскостъпие и други. След приключване на прегледите в съответното учебно заведение, списъка с имената и откритите отклонения при децата бе предаван на персонал на заведението, с цел да бъде предоставен на родителя на детето или личния лекар. В отделни случаи бе провеждан разговор с родителите на съответните деца.

----------------------------------
Pin It

Банкова сметка

IBAN: BG15 UNCR 70001522604629
BIC: UNCRBGSF
Банка: Уникредит Булбанк
Име: Фондация ''БИКОУЗ в помощ на благотворителността''

 

 

 

Search