All for Joomla All for Webmasters

Скок нагоре: България е на 45 място по щедрост в света през 2020

България е на 45 място, отчита Световният дарителски индекс на КАФ 2020 (CAF World Giving Index 2020) – най-авторитетното проучване, което измерва щедростта в 114 държави.

Ежегодно проучване на глобалната щедрост разкрива огромното влияние на пандемията COVID-19 върху благотворителността – в позитивен, и в негативен план.

Общности по целия свят се мобилизираха, за да помогнат на съгражданите си за справяне с последствията от пандемията COVID-19. В резултат на това са отчетени най-високи показатели по показателя „помощ за непознат“ от създаването на Индекса през 2009 г. Повече от половината (55%) от пълнолетното население на света - или 3 милиарда души - казват, че са помогнали през 2020 на човек, когото не са познавали.

По същия начин през 2020 г. повече хора са дарили пари, отколкото през последните пет години (31%). Нивата на доброволчество през 2020 г. са общо взето непроменени на глобално ниво.

Тазгодишното проучване ясно показва въздействието на наложения локдаун - пет големи западни икономики за първи път изпадат от топ 10 на най-щедрите страни.

От върха на класацията отпадат САЩ (19 място през 2020), Канада (35), Ирландия (26), Великобритания (22) и Холандия (39). Само Австралия и Нова Зеландия остават в топ 10, но там проучването е проведено в седмиците преди разгръщането на първата вълна на пандемията.

За сравнение: Съединените американски щати бяха най-щедрата държава в света през предходното десетилетие и седем от 10-те най-щедри държави бяха сред най-богатите в света. Топ 10 (средно за последните 10 години): 1. САЩ (58%), 2. Мианмар (58%), 3.Нова Зеландия (57%), 4. Австралия (56%), 5. Ирландия (56%), 6. Канада (55%), 7. Великобритания (54%), 8. Холандия (53%), 9. Шри Ланка (51%), 10.Индонезия (50%).

През 2020-та най-щедрата държава в света е Индонезия, която оглавява списъка и през 2018 г. Следват я Кения и Нигерия.

CAF WGI top10

Топ 10 за 2020: Индонезия (1), Кения (2), Нигерия (3), Мианмар (4), Австралия (5), Гана (6), Нова Зеландия (7), Уганда (8), Косово (9), Тайланд (10).

Няколко държави се изкачват нагоре в класацията и се появяват за първи път в топ 10, включително Нигерия, Гана, Уганда и Косово - но докато общите им резултати имат известно увеличение, покачването им е свързано и с относителния спад на други държави.

Index Bulgaria 1

България бележи личен рекорд, като се изкачва от дъното на таблицата до 45 място от 114 държави. Дарителският ни индекс е 37%.

В България през 2020: 64% са помогнали на непознат, 34% са дарили пари, 12% са били доброволци.

Традиционно у нас най-високи показатели получаваме при „помощ за непознат“, а доброволчеството е най-слабо. През изминалата година гражданите на България са проявили по-висока активност и по трите аспекта на благотворителността. Доброволчеството, което през последното десетилетие изглеждаше в застой с 5-6 %, бележи най-голям скок, наблюдаваме удвояване – 12%. 

За сравнение: средно за последното десетилетие страната ни е била на 120 място с дарителски индекс 19%. Показателите са били – помощ на непознат – 36%, даряване на пари - 16%, доброволчеството - 5%

През 2018 България беше на 126 място от 146 държави, а през 2017 – на 127 място от 139 държави.

Index Bulgaria 2

Световният дарителски индекс на КАФ е глобално проучване, което обхваща повече от 1,6 милиона души от 2009 г. насам. То се основава на три въпроса: помогнали ли сте на непознат, дарили ли сте пари и били ли сте доброволци за добра кауза през последния месец. Дарителският индекс се бразува от средноаритметичното на отговорите на трите въпроса, описващи дарителското поведение. Всяка година Индексът обхваща различен брой държави и проучва между 90 и 96% от населението на планетата.

В това издание на Индекса са включени данни за 114 държави, представляващи над 90% от възрастното население на планетата. Изготвените класирания не се основават на обема на дарените суми или броя на прекараните доброволчески часове.

Световният дарителски индекс се представя в България от Фондация BCause, която е българският член на CAF Global Alliance .

Елица Баракова, изпълнителен директор на BCause:

“Световният дарителски индекс на КАФ за 2020 показва реално безпрецедентната солидарност, която обществото ни показа в лицето на заплахата COVID-19, солидарност, която съумяхме да запазим не само за кратък кризисен период, а през цялата година, която смело може да наречем годината, в която дарителството нямаше умора.

Естествено, огромната част от дарителството се насочи към лекарите, сестрите в болниците и всички хора на първа линия срещу пандемията. Там бяха и благотворителните организации, посветени на хората от най-уязвимите общности - те без съмнение спечелиха нови партньори и дарители.

Добре развитите дарителски инструменти и отличната репутация на Фондация BCause ни помогнаха да имаме значимо участие в дарителската 2020. Най-важната ни цел сега е, след отлива на кризисното дарителство, да укрепим новите партньорства в полза на дългосрочни социални цели и да изискваме от държавните институции адекватно припознаване на ролята на НПО в развитието на България.”

Index liveПо повод тазгодишното проучване Фондация BCause организира дискусия, която ще бъде излъчена на живо: https://www.facebook.com/events/324523096067442

 

 

 

 

Методология

CAF World Giving Index е базиран на данни от проучването World View World на Gallup, дългосрочен изследователски проект. За това издание са включени данни за 114 държави, представляващи над 90% от глобалното възрастно население. Проучването задава въпроси за много различни аспекти на живота днес, включително дарителско поведение.

През март 2020 г. Gallup спря анкетирането като средство за събиране на данни по целия свят, поради оценката си за риск в лицето на възникващата пандемия. През май 2020 г. Gallup поднови събирането на данни, като при съществуващите извънредни обстоятелства замени интервюта лице в лице (обичайният метод за събиране на данни в Централна и Източна Европа, Латинска Америка, бивши съветски държави, развиваща се Азия, Близкия изток и Африка) с телефонно интервю. Смята се, че тази промяна не е оказала съществено влияние върху констатациите, описани подробно в този доклад.

----------------------------------
Pin It

Банкова сметка

IBAN: BG15 UNCR 70001522604629
BIC: UNCRBGSF
Банка: Уникредит Булбанк
Име: Фондация ''БИКОУЗ в помощ на благотворителността''

 

 

 

Search